U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Een snijbrander word gebruikt om voorwerpen te scheiden doormiddel van verbranding. Doordat er gebruik gemaakt word van een combinatie van een zeer brandbaar gas en zuurstof word het materiaal eerst verhit, daarna word de overgebleven zuurstof gebruikt voor de verbranding van het te snijden materiaal in stand te houden. Op deze manier gaat het snijden razend snel, dit komt doordat er bij het verbranden van ijzer veel hitte vrij komt en zo word de reactie in stand gehouden.
Doormiddel van snijbranden bent u in staat sneller en veel diepere snede te kunnen maken dan wanneer er bijvoorbeeld gebruik gemaakt word van een haakse slijper. Ook het energieverbruik en lawaai is aanzienlijk minder.
Snijbranden kan alleen met materialen waarbij voldoende verbrandingswarmte vrijkomt omdat de reactie in stand gehouden moet worden. Staalsoorten welke een hoog koolstofgehalte bevatten kunnen niet op deze manier bewerkt worden doordat het smeltpunt te hoog ligt.
Snijden doormiddel van een snijbrander gebeurt in twee fasen:
Tijdens het snijden word er ijzeroxide gevormd, deze heeft een veel lager smeltpunt dan het ijzer zelf heeft en komt voort uit het snijgebied. Daarna stolt het wanneer het voldoende afgekoeld is en zal het mechanisch moeten worden verwijderd.
Ook is het van groot belang dat de juiste hoeveelheid aan zuurstof toegevoegd word. Een tekort aan zuurstof zorgt voor een te moeizame snij-actie, daar in tegen zorgt een te veel aan zuurstof voor een veel te brede en uitgeholde snede.
Door een combinatie van een zeer brandbaar gas en zuivere zuurstof in plaats van lucht ontstaat er een vele malen hetere vlam. Lucht bevat slechts 21% zuurstof en is niet voldoende. Over het algemeen word acetyleen het meest gebruikt voor snijbranden. Andere gassen zoals propaan, propeen, aardgas, lpg en waterstofgas kunnen ook gebruikt worden. Met acetyleen is de vlam het heetste en kan er de mooiste snede gemaakt worden.